Príprava územného plánu pre BSK vstupuje do poslednej tretiny

28.10.2012 Bratislava

Bratislava 28. októbra (TASR) - Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) schválili na svojom piatkovom (26.10.) zasadnutí Súborné stanovisko, ktoré definuje pokyny na vypracovanie návrhu nového Územného plánu regiónu. Príprava územného plánu Bratislavského kraja tak vstupuje do poslednej tretiny.

Územný plán definuje viaceré dôležité oblasti, napríklad dopravnú infraštruktúru a počíta aj s ochranou vinohradov. "Tento územný plán napríklad fixuje obchvat Bratislavy, či akýsi župný okruh medzi Šamorínom, Sencom, Pezinkom a Malackami, ktorý by mal končiť v Záhorskej Vsi novým mostom do Angernu. Ten chceme v budúcom programovom období postaviť spolu s Rakúskom z európskych peňazí," priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Ochrana vinohradov v územnom pláne podľa Freša vychádza zo širokej podpory verejnosti i faktu, že práve vinohrady by mali byť významným krajinotvorným prvkom. "Naším záujmom je, aby sme z vinohradov ťažili ako susedný Burgenland, ktorý si na vinohradoch postavil podstatnú časť cestovného ruchu," doplnil Frešo.

Výsledný návrh nového územného plánu bude predložený Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR na posúdenie – preskúmanie z hľadiska súladu s príslušnými právnymi predpismi a súladu so záväznými časťami Koncepcie územného rozvoja Slovenska. Následne bude návrh s vyhodnotením všetkých stanovísk a pripomienok predložený poslancom BSK na schválenie. Malo by sa tak stať v júni 2013.

TASR informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.
 

Vyberte región